Vineeritükid kasulikult käiku ehk ehitame pesakasti

Linnud juba laulavad ja ilmad lähevad aina mõnusamaks. Nüüd on väga hea võimalus teha midagi koos ja teha midagi õues – lase fantaasial lennata ja ehita omapärane pesakast

Pildid: Vineerimaailma pinteresti kogust

 

Eesti asub kahe suure rändtee ristumiskohas. Esimene toob meile suure osa Venemaa tundrates pesitsevatest ning arktilistest ranniku- ja veelindudest, teine Soomes jm põhja pool pesitsevad linnud. Eesti hästi säilinud loodusmaastik on rändlindudele soodne paik peatumiseks ja puhkamiseks. Lindude rände tippaeg on Eestis märtsist mai alguseni seega väga õige aeg pesakastide ehitamiseks.

Materjalivalik

Pesakastiehitust peaks alustama materjalivalikust. Kõige sobivam on pesakast valmistada lehtpuu laudadest. Okaspuu võib vaiku välja ajada ning lind oma suled sellega õnnetult kokku kleepida. Seega sobib väga hästi kasutada kasevineeri, mis peab vastu ka ilmastikule ja ajale.

Pesakasti mõõdud

Järgmisena tuleks mõelda, kellele soovitakse pesakasti ehitada ja milline see peaks välja nägema. Igal linnuliigil on oma nõudmised nii majale kui lennuavale.

Vajalikud mõõdud leiad Eesti Ornitoloogiaühingu kodulehelt. Alustada võib nö klassikalise pesakasti valmistamisega, millega saab igaüks joonist ja tabelit appi võttes kindlasti hakkama.

Vajaminevad vineeritükid leiad SIIT

Pesakasti ülespanek

Kui pesakast valmis, tuleb sellele leida sobiv koht ülespanekuks. Pesakasti võib panna nii maja seina külge kui ka puu otsa. Kõige tähtsam on seejuures jälgida, et linnu kodu ikka kindlalt kinni oleks ja ka tugev tuul seda alla ei tooks. Seda tuleks kindlasti iga kevadel ka kontrollida. Kast peaks asuma kas püstloodis või pigem natuke ettepoole kaldu, mitte mingil juhul tahapoole! Pesakast on soovitav panna poolvarju, sest poegadele on ülekuumenemine ohtlik. Sobiv ava suund on ida- või lõunasuund.

Hooldus

Pesakasti tuleks igal kevadel puhastada, et uutel omanikel oleks mõnus uuesti sisse kolida. Samuti peaks jälgima, et pesarüüstajatele ei oleks sobivaid tugioksi.

Peamine allikas: Eesti Ornitoloogiaühing http://www.eoy.ee/

Viimased postitused

PAIGALDUSNIPID! Paneelid seina liistudeta?

Meilt küsitakse tihti kuidas seina või lakke paigaldatud paneelide nurgad viimistleda ja milliseid liiste kasutada ...

5 ideed: vineer rõdul või terrassil

Kalendri järgi on kevad käes ja lumi on loodetavasti jäädavalt selleks aastaks läinud ...

Vineerist maja - 3 kasutust madala kvaliteediga vineerile

Otsid sobivat materjali mustaks põrandaks või katusealuste väljaehitamiseks? Vineer on tänuväärt materjal, mida saab kasutada nii kodu sisustades kui ka ehitades - see on vastupidav ning ei pelga niiskust ...

Sel aastal vineerist jõulupuu!

Kas Sind häirivad ka kuuse küljest kukkuvad okkad varba all või väikeste elusate puude toomine metsas, et need siis kahe nädala pärast ära visata? Muidugi on olemas ka pottides kuused, aga kui paljudel teist need ka kasvama on pandud või üldse kasvama läinud? Meie pakume teile järgmisi huvitavaid vineerist valmistatud taaskasutatavate jõulupuude ideid, mille valmistamisega saab pea igaüks hakkama ...

Liitu uudiskirjaga

Sellel veebilehel kasutatakse kasutajamugavuse suurendamise ja toimimise parandamise eesmärgil “küpsiseid”, rohkem saate lugeda selle kohta “küpsiste poliitikast”, tutvuge ka “Andmekaitsereeglitega”.