KASULIK TEADA: Melamiin vs kõrgsurvelaminaat

Visuaalselt nähtavatel pindadel kasutatakse tihti kattega vineeri, sest neid on lihtne puhastada ja hooldada. Kõige levinumaks näiteks mööblitööstuses on melamiinkattega vineer, millele suhteliselt sarnane on kõrgsurvelaminaadiga kaetud vineer. 

Melamiin (tähis MEL)

MEL tähistab melamiinist filmikihiga kaetud kasevineeri. Melamiinist pind on sile, läikiv ja vastupidav. Sile pind tagab hügieenilisuse, sest pole poore, mille vahele mustus saaks peituda. Sile ja läikiv pind on kergesti puhastatav vee või auruga ning ilmastiku- ja veekindel. Samuti tõrjub antud pind kemikaale ja ka UV-kiirgust. Lisaks on melamiinist filmikiht lõhnatu.


Foto: Melamiinkattega kasevineerist tahvlid

Kuigi melamiin on vastupidav, siis tugeva põrutuse korral võib ta siiski praguneda, sest melamiin on oma olemuselt suhteliselt rabe. Seepärast sobib ta kasutamiseks erinevate karkasside (näiteks garderoobi) valmistamisel. Lisaks leiab melamiinkattega materjal laialdast kasutust transporditööstuses, seinte ja lagede viimistlemisel, mööblidetailide või näitusebokside ehitusel. Samuti kasutatakse antud materjali reklaam- ja infotahvlite valmistamisel.

Kõrgsurvelaminaat (tähis HPL)

Vineer tähisega HPL on ühelt või kahelt poolt kaetud kõrgsurvelaminaadiga kasevineer. Kõrgsurveplaadi pinnakate koosneb jõupaberi kihtidest, mis on immutatud fenoolvaiguga (südamik) ning dekoratiivse melamiiniga. HPL pind on pisut krobeline, matt ja vastupidav. Peamiselt kasutatakse seda dekoratiivsel eesmärgil.


Foto: Kõrgsurvelaminaadiga kaetud kasevineer

Eelkõige kasutatakse seda materjali mööblitööstuses köögi- ja laborimööbli komponentide, tööpindade või kaupluste sisutusmaterjalina. Samuti leidub materjalile kasutust transporditööstuses ja ehituses – kõrget kulumiskindlust ja head välimust nõudvate pindade ehitamisel, seinte ja lagede viimistlemisel.

Võrdlus

Kõrgsurvelaminaat on üsna elastne ning seetõttu sobib väga hästi näiteks tööpinna katteks, erinevalt melamiinkattega vineerist. HPL kannatab elastsusee tõttu paremini põrutusi ja lööke – pigem võivad pinnale tekkida lohud kui mõrad. Samuti jätab HPL oma kerge krobelise tekstuuri tõttu mati mulje. Hinna poolest on kõrgsurvelaminaadiga kaetud vineer üldiselt kallim kui melaniikattega. Nii melamiinist vineerplaat kui ka kõrgsurvelaminaatplaat on koheselt valmis kasutamiseks ehk ei vaja lisatöötlemist.

Viimased postitused

Uus Multigrey kate RIGA Heksa Plus ja RIGA Tex toodetele

Latvijas Finieris on välja töötanud uue Multigrey melamiinkatte RIGA Heksa Plus ja RIGA Tex toodetele ...

RIGA ECOlogical – uus keskkonnasõbralikum liim ligniini baasil

Latvijas Finieris on oma tuntud RIGA kasevineeri jaoks välja töötanud uue keskkonnasõbraliku liimi RIGA ECOlogical,  mille puhul traditsioonilise fossiilfenooli asemel kasutatakse olulisel määral biopõhist ligniini ...

ERIPAKKUMINE: Testime uue mõõduga Wild Tile paneele

Meilt küsitakse tihti kuidas seina või lakke paigaldatud paneelide nurgad viimistleda ja milliseid liiste kasutada ...

Taas müügil puitbrikett!

Pakume Vineerimaailmas heledat kandilist kasepuust pressitud puitbriketti, mis on väga eeskujuliku kütteväärtuse ja minimaalse tuhajäägiga ...

Liitu uudiskirjaga

Sellel veebilehel kasutatakse kasutajamugavuse suurendamise ja toimimise parandamise eesmärgil “küpsiseid”, rohkem saate lugeda selle kohta “küpsiste poliitikast”, tutvuge ka “Andmekaitsereeglitega”.