Vineeri ajalugu: Läbimurre vineeritootmise tehnoloogias ehk veekindla liimi leiutamine

Lutherite ettevõtte lugu sai alguse juba 1742. Aastal kui Poolast Breslaust (Wroclaw) Eestisse ümber asunud baltisaksa päritolu Georg Christian Luther rajas Tallinnasse oma kaubandusettevõtte. 

Tulevikuvõimalus - vineerist toolipõhjad

Uuendusmeelsus ja riskijulgus anti Lutherite peres edasi põlvest põlve. Nii osteti Georgi poja Christian Wilhelm Lutheri juhtimisel puidu eksportimiseks Lääne-Euroopasse isegi oma kaubalaev. Christiani poeg Alexader Martin tegi 1880. aastate alguses omakorda julge otsuse minna kaasa muu maailma arenguga ja vähendada käsitööl põhinevat tootmist. Ta rajas auru jõul töötava saeveski.

Alexandri pojad Christian ja Carl õppisid välismaal. Sealt said nad hea tehnilise hariduse ja kui koju naasid, võtsid juhtimise üle. USAs puidutöötlemist õppides oli Christian tutvunud ka seal leiutatud uue materjali ehk vineeriga ning sellest toodetud toolipõhjadega. Selles nägigi ta tulevikuvõimalust. Venemaal keegi  veel vineerist toolipõhju ei valmistanud.

Üheskoos ehitati vineerilõikamispingid ning nõudlus toolipõhjade järele oli suur, sest vineerist põhi oli punutud toolipõhjast tunduvalt vastupidavam. Mõne aastaga tootmismaht suurenes lausa 1,8 miljonini ja Lutherite firma kogus maailmas tuntust.


A. M. Lutheri vabriku reklaamkujutised - embleem, kaart, nimesilt, vabrikuhooned

Veekindla liimi leiutamine

Samal ajal rajati Lutherite vabriku õuele ka laboratoorium, kus valmistati tootmiseks vajaminevaid kemikaale. Seal töötas Christiani ja Carli nõbu, keemikuharidusega Oscar Paulsen. Ühel päeval õnnestus tal teha kogu maailma jaoks oluline leiutis – vineeri puidukihtide kokkuliimimiseks veekindel liim.


A. M. Lutheri vabriku sisevaade töötajatega

Tänu uuele liimile paranes toodete vastupidavus ning vineeri sai tunduvalt laiemalt kasutama hakata. Peagi lisandusid toodete loetellu vineerist kübarakartongid, kohvrid ja mitmesugused veekindlad mahutid. Tänu sellele liimile, mis patenteeriti Inglismaal, jõudis Lutherite juurde ka meie eelmistes lugudes mainitud teeärimees Archer.

Äri laienemine

Äri laienedes rajati vineerplaatide tootmiskompleks ka Londonisse ja järk-järgult sai toolipõhjade kõrval Lutherite olulisimaks tooteks veekindel vineerplaat


A. M. Lutheri vabriku sisevaade – vineeri tootmine

Tänu veekindlale liimile märgati Luthereid ka Venemaa keisririigis. 1890. aastate  alguses olid neil juba esinduskauplused Moskvas, Peterburis ja Riias, aga tõeline edu saabus siis, kui 1896. aastal pälviti ülevenemaalisel näitusel grand prix. See autasu andis õiguse kasutada firma embleemil ja kaubamärkidel keisrivapi kujutist, mis oli aga Vene turul parim võimalik reklaam. Mõni aasta hiljem, 1900. aastal lisandus Lutherite auhinnariiulile ka Pariisi maailmanäituse grand prix

Järgmises ajaloopostitustes räägime keerulisematest aegadest vineeritootmise ajaloos.

Allikas: Imeline Ajalugu nr 2/2017, veebruar

Fotod: Eesti Ajaloomuuseumi arhiiv - https://ajapaik.ee/?album=459&order1=time&order2=added&page=1

Viimased postitused

Uus Multigrey kate RIGA Heksa Plus ja RIGA Tex toodetele

Latvijas Finieris on välja töötanud uue Multigrey melamiinkatte RIGA Heksa Plus ja RIGA Tex toodetele ...

RIGA ECOlogical – uus keskkonnasõbralikum liim ligniini baasil

Latvijas Finieris on oma tuntud RIGA kasevineeri jaoks välja töötanud uue keskkonnasõbraliku liimi RIGA ECOlogical,  mille puhul traditsioonilise fossiilfenooli asemel kasutatakse olulisel määral biopõhist ligniini ...

ERIPAKKUMINE: Testime uue mõõduga Wild Tile paneele

Meilt küsitakse tihti kuidas seina või lakke paigaldatud paneelide nurgad viimistleda ja milliseid liiste kasutada ...

Taas müügil puitbrikett!

Pakume Vineerimaailmas heledat kandilist kasepuust pressitud puitbriketti, mis on väga eeskujuliku kütteväärtuse ja minimaalse tuhajäägiga ...

Liitu uudiskirjaga

Sellel veebilehel kasutatakse kasutajamugavuse suurendamise ja toimimise parandamise eesmärgil “küpsiseid”, rohkem saate lugeda selle kohta “küpsiste poliitikast”, tutvuge ka “Andmekaitsereeglitega”.